A Mohácsi Kosár közösségi alapelvei szerint elsősorban helyi, Mohácshoz közeli árut: őstermelők, kistermelők terményeit, termékeit szeretnénk nektek könnyebben, egyben elérhetővé tenni.

A Kosárközösség webshopjában olyan termelőkkel találkozhattok, akiket személyesen felkerestünk,  a minőségbiztosításhoz a termelőknél kert/birtok/üzemlátogatásokat is teszünk.

Ebben a bejegyzésben arról olvashattok, hogyan válhat valaki őstermelővé, kistermelővé.

Saját gazdaság

Ahhoz, hogy őstermelőként gazdálkodjon valaki, szükséges, hogy tulajdonosa, vagy egyéb jogcímen használója legyen a termőterületnek, ahol növényeket termeszthet. Ez a terület elsősorban termőföld, de a gazdálkodásra alkalmas méretű belterületi ingatlan, azaz kert is megalapozhatja a saját gazdaságot.

Amennyiben az őstermelő nem növénytermesztéssel foglalkozik, a saját gazdaság lehet az a telephely, üzem, ahol az állatállományát tartja, neveli.

Az őstermelői alaptevékenység egy speciális változata az, amikor bizonyos vadon termő, gyűjthető termékek jelentik az őstermelői tevékenység alapját. Ilyen esetben a gyűjtési terület tulajdonosának, vagy jogszerű használójának engedélye jelenti az őstermelő saját gazdaságát.

Amennyiben az őstermelők őstermelői tevékenység keretében élelmiszer-előállítást végeznek, kistermelői regisztrációt kell kérvényezniük.

A kistermelői termék előállítása és értékesítése

A rendelet lehetőséget biztosít arra, hogy regisztrált kistermelő kis mennyiségű, saját maga által megtermelt alapterméket, illetve abból saját maga által előállított élelmiszert értékesítsen közvetlenül a végső fogyasztóknak, és kiskereskedelmi vagy vendéglátó létesítményeknek. A kistermelő magánszemélyek és más kistermelők részére szolgáltatásokat is végezhet (pl. füstölés, aszalás, szárítás).

Állati eredetű termékek:

Állati eredetű alap-, feldolgozatlan és feldolgozott termék csak hatósági állatorvosi bizonyítvány birtokában hozható forgalomba, melyet a kistermelő kérelmére a járási hivatal hatósági állatorvosa állít ki. A hatósági állatorvosi bizonyítvány a kiállítástól számított egy évig hatályos, és a kistermelő kérelmére évente meghosszabbítható.

Növényi eredetű termékek:

A növényvédőszereket a rájuk vonatkozó, a csomagoláson, vagy a használati utasításban feltüntetett előírásoknak megfelelően kell használni, felhasználásukról és az élelmezés-egészségügyi várakozási időről (permetezési napló) nyilvántartást kell vezetni, melyet 5 évig kell megőrizni.

A kistermelői élelmiszer értékesítésének területi lehetőségei

A kistermelő az általa megtermelt alapterméket (például zöldséget, gyümölcsöt, mézet, tojást, tejet, baromfi és nyúl húst), élő halat, valamint az alaptermékből általa előállított élelmiszert (például lekvárt, savanyúságot, sajtot, kolbászt) értékesíthet a saját gazdaságának helyén, továbbá a Magyarországon lévő valamennyi piacon, vásáron, rendezvényen és engedélyezett ideiglenes árusító helyen a végső fogyasztónak, valamint kiskereskedelmi vagy vendéglátó létesítménynek.

Élelmiszerbiztonság

A kistermelő közfogyasztásra állít elő élelmiszert, ezért ismernie kell az élelmiszer-biztonsági kockázatokat, és azok kezelési lehetőségeit. Tudnia kell, hogyan védekezzen a romlás vagy a szennyezés és fertőzés ellen. A kistermelőnek is biztosítania kell, hogy az általa megtermelt vagy előállított élelmiszerek nyomon követhetőek legyenek. Ennek érdekében minden alapanyag és felhasznált összetevő eredetét dokumentumokkal igazolnia kell.

(Forrás: Vidékfejlesztési kézikönyv 5. HELYI TERMÉK KÉZIKÖNY)

Legközelebb az élelmiszer-jelölésekkel kapcsolatos tudnivalókat foglaljuk össze nektek!