Fermentálás: erjesztéssel átalakulnak a nehezen emészthető zöldségek.

Amellett, hogy gyomrunknak kedvezünk, bélflóránk egyensúlyát is megőrzi, ha naponta fogyasztunk egy-egy falat fermentált zöldséget!

De egész testünknek hasznára válik az így elkészített savanyúság: a zöldségekben lévő vitaminokhoz, nyomelemekhez szervezetünk könnyebben hozzáfér, mert a természetes erjedés során azok nem bomlanak le.

És arról se felejtkezzünk meg, hogy ez a fajta tartósítás természetes és adalékmentes.

Hogyan történik a fermentálás? Az erjedés folyamatának beindításához csak zöldségekre, tiszta befőttesüvegre, (jódmentes) sóoldatra, langyos hőmérsékletre és kitartásra van szükség.

Mit fermentáljunk? Szinte minden zöldséget, de lehet fermentálni gabonaféléket, hüvelyeseket, sőt a gyümölcsök egy részét is.

Az eredmény pedig: savanyú és (szinte mindig) ropogós, sós, egészséges házi finomság!

A következő bejegyzésben Termelőinket kérdezzük majd a fermentálással, savanyítással kapcsolatban.