Fermentálás: erjesztéssel átalakulnak a nehezen emészthető zöldségek.
Amellett, hogy gyomrunknak kedvezünk, bélflóránk egyensúlyát is megőrzi, ha naponta fogyasztunk egy-egy falat fermentált zöldséget!
De egész testünknek hasznára válik az így elkészített savanyúság: a zöldségekben lévő vitaminokhoz, nyomelemekhez szervezetünk könnyebben hozzáfér, mert a természetes erjedés során azok nem bomlanak le.
És arról se felejtkezzünk meg, hogy ez a fajta tartósítás természetes és adalékmentes.
Hogyan történik a fermentálás? Az erjedés folyamatának beindításához csak zöldségekre, tiszta befőttesüvegre, (jódmentes) sóoldatra, langyos hőmérsékletre és kitartásra van szükség.
Mit fermentáljunk? Szinte minden zöldséget, de lehet fermentálni gabonaféléket, hüvelyeseket, sőt a gyümölcsök egy részét is.
Az eredmény pedig: savanyú és (szinte mindig) ropogós, sós, egészséges házi finomság!
A következő bejegyzésben Termelőinket kérdezzük majd a fermentálással, savanyítással kapcsolatban.